26.06.1940 tarihinde Mucur’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mucur’da, lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi’nde tamamladı.
1963 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, yedek subaylık hizmetini yaparak Ankara Belediyesi Encümen ve TRT Genel Müdürlüğü Disiplin Komisyonu Raportörlükleri görevlerinde bulundu.
31.01.1967 tarihinde Danıştay’da Raportör (Tetkik Hakimi) olarak göreve başladı. 1982 yılında Danıştay savcısı, 1985 yılında Danıştay Üyesi, 1989–1992 yılları arasında da Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Asıl Üyesi olarak görev yaptı.
1971–1972 öğretim yılında Türkiye ve Orta Doğu Kamu Yönetimi Enstitüsü’nün Genel Programını, 1977–1978 tarihleri arasında da Paris Milletlerarası Kamu Yönetimi Enstitüsü’nün Kamu Yönetimi programını ve Fransa Danıştayı’nın üç aylık staj programını tamamladı.
02.11.1992 tarihinde Anayasa Mahkemesi Asıl Üyeliği, 1993 yılında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanvekilliği, 1998 yılında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulundu ve 31.05.2000 tarihinde de Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na seçildi. 26.06.2005 tarihinde emekli oldu.
1930 Yılı Mucur İdari Teşkilatı
Hacı Ahmet Canatan (Belediye Başkanı) (1)
Mucur eşrafından Emekli Mucur Müftüsü H. Ahmet Canatan 1886 yılında Mucur'da doğmuş, 1982'de 96 yaşında halkın rahmetine kavuşmuştur. Osmanlı dönemini, özellikle savaşlar ve büyük sıkıntılarla geçen son dönemi ile Milli Mücadele sürecini ve Cumhuriyetin kuruluş/gelişme dönemlerini bizzat yaşamış ve bu kritik süreçlerde önemli görevler üstlenmiştir. Bu bağlamda 1. Dünya Savaşına (Seferberliğe) katılmış ve Doğu Cephesinde görev almıştır. Milli Mücadele döneminin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 da Samsundan başlayıp 27 Aralık 1919 da Ankara'da sona eren sürecinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Mucur Merkezinin kurucuları arasında yer almıştır. Sorumluluk bölgesinde çok etkin çalışmalar yaparak, bu mücadeleye Mucur’lu arkadaşları ile birlikte büyük katkı sağlamıştır. Bu bağlamda Atatürk'ün 21/22 Aralık 1919 da Mucur da bulunduğu süreçte, Mucur Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adına Sadrazama çektiği telgrafta" Ferit Paşa... Millet seni istemiyor...Vazifeden men ediyor: Çekil!.." diyerek, Milli Mücadeleye Mucurumuzdan da büyük destek sağlanmasına imkan sağlamıştır. Zira o günler, Damat Ferit Paşanın Milli Mücadeleyi gelişmeden söndürme çabalarının ülkeyi kapladığı bunalımlı devirdi (1).
H. Ahmet Canatan'ı Cumhuriyetin ilk yıllarında da Mucurumuzun daha da gelişmesine etkin olarak katkı sağladığı Mucur Belediye Başkanlığı görevinde görüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmamlık, Vaizlik ve son olarak da Mucur Müftülüğü görevlerini yürüterek, bu mukaddes vazifesini tamamlamayı müteakip emekli olmuştur. Mucurumuzun halkına, gerek dini gerek sosyal gerekse diğer konulardaki katkısını ömrümün sonuna kadar sürdürmüştür. Sekiz evladı (birisi Şehit Pilot Teğmen Tahir Canatan) olan H. Ahmet Canatan bilgi, tecrübe ve fikirlerine hep başvurulan, gerektiğinde bilge ve adaletli kişiliği ile muhtelif problemlerin çözümünde müracaat edilen değerli bir şahsiyet olarak daima minnet ve rahmetle anılmaktadır. Hacı Ahmet Canatan’ın torunları Mustafa ve şehit olan amcasının adını taşıyan Tahir Canatan Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev almışlardır. Türk ordusuna ve vatana önemli hizmetler veren Canatan kardeşler silah arkadaşları ve Mehmetçik tarafından en az amcaları kadar sevilmiş, önemli başarılara imza atmış ve generallik rütbesine kadar yükselmişlerdir.
Kaynak: Kurtuluşun ve Cumhuriyeti Manevi Mimarları (Shf.305) Cemal Kutay (Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları)
Zeliha ve Fehmi Çağlayan’ın dört evladından biri olarak 1948 yılında Mucur’da dünyaya geldi. Mucurtaş AŞ. ve Ahi Kiremit Tuğla AŞ. Kurucusu ve Yönetim Kurulu üyesi oldu. Mucur Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Mucur Belediyesi Meclis Üyeliği ve Belediye Başkanı Yardımcılığı yapmıştır. Kazım Çağlayan ve eşi Zehra Çağlayan’ın 2 kız (Ayşe, Büşra) 2 erkek (Fehmi, Sinan) olmak üzere 4 çocukları olmuştur. Kazım Çağlayan Mucur’da bulunan sağlık ve eğitim kurumlarının bir kısmını ilçemize kazandıran Kazım Çağlayan, sosyal hizmet binalalarının da kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Yaptığı en önemli hizmetlerden birisi de Mucur’da bulunan 200 kişilik Kız Öğrenci Yurdu’dur. Kazım Çağlayan milletvekilliği görevindeyken elim bir trafik kazası sonucunda oğlu Sinan ile birlikte hayatını kaybetmiştir. Mucur Şehitler Mezarlığında yatmakta olup, Mucur’da bir caddeye adı verilerek anısı korunmaktadır.
Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kazım_Çağlayan
Matematik öğretmeni Hüseyin Saylam 1943 yılında Kırşehir ili, Mucur ilçesi, Güzyurdu Köyünde dünyaya geldi.
İlkokulu üç yıl Güzyurdu köyünde 2 yıl Kıran köyünde okudu. Ortaokul eğitimini Mucur Ortaokulu’nda tamamladıktan sonra Nevşehir ve Kayseri Liselerinde okuyarak lise eğitimini tamamladı. Liseden sonra, Konya Eğitim Enstitüsü, Matematik Bölümünde başladığı eğitimini 1968 yılında tamamladı. Mezuniyetini takiben ilk görev yeri olan Konya Doğanhisar İmam Hatip Lisesi'ne atandı ve 1971 yılına kadar burada çalıştı. 1971-79 yılları arasında Mucur Lisesi'nde müdür yardımcısı ve matematik öğretmeni olarak görev yaptı. Mucur Lisesi’nde bulunduğu yıllarda Hüseyin Öğretmen, Goca Üssün lakabıyla bir efsane haline dönüştü.
Kocaman gövdesine rağmen bir çocuk kadar temiz kalpli ve öğrencilerine karşı son derece şefkatli ve sevgi dolu bir öğretmen olarak tüm öğrencileri tarafından çok sevildi ve sayıldı. Öğrencilerine daima saygı ile davrandı ve onları hiçbir zaman küçük düşürüp, rencide etmedi. Öğrencileri onun derslerini sabırsızlıkla beklerlerdi. Neredeyse her dersin başında tekrarladığı "matematikçi zannetmez bilir", "iknaya çalışmaz ispat eder" deyişi, Atatürk’ün istediği gibi ilmi hür nesillerin yetiştirilmesinde adeta bir slogan niteliği taşımaktadır. Hüseyin Öğretmen bu deyişiyle bilimsel düşüncenin somut delillere ve kanıta dayalı olmasını gerektiğini gencecik beyinlere anlatmaktaydı. Tüm bilimlerin anası olan matematik, yaradılışın ve evrenin de temelidir. Büyük usta, matematik hakkındaki bazı tanımlamaları ile onu felsefeye bağlardı. "Cebir, bilinenden yola çıkarak bilinmeyeni bulmaktır" tanımlaması ile Anadolu felsefesinin kapılarını çok öz bir şekilde, zekice ve bilime uygun bir kalıp içerisinde öğrencilerine aralamaktaydı. Hüseyin Öğretmen’in öğrencileri o dönemlerde çok çetin olan üniversite sınavlarında hiç zorlanmadılar. Üniversite hayatlarında Hüseyin Saylam’ın öğrettiği matematik onlar için daima yeterli oldu. Bununla da kalmayıp, onun öğretisi öğrencilerinin evrensel bilgiye ulaşmanın yollarını keşfetmelerini sağlamıştır. Hüseyin Öğretmen bugün bile öğrencilerinin arasında saygı ve minnetle anılmaya devam etmektedir.
Hüseyin Saylam, Mucur Lisesi’nden sonraki görev yeri olan İzmir Dikili Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak 1982'ye kadar çalıştı. 1982-89 yılları arasında Kırşehir Boztepe Lisesi'nde lise müdürü olarak görev yaptı. 1989-92 yılları arasında Ankara'ya tayin olarak Ömer Seyfettin Lisesi’nde 1992-96 yılları arasında da yine Ankara Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu’nda görev yaptı. Daha sonra kamu hizmetinden emekli olarak ayrıldı kendi ofisinde matematik öğretmenliğine devam etti. Hocaların hocası Hüseyin Saylam evli ve iki erkek çocuk babasıdır. Büyük oğlu Barış Saylam, Ankara Şehir Hastanesi’nde Genel Cerrahi Profesörü olarak görev yapmaktadır.
1932 Mucur-2004 Ankara
İlk ve ortaöğrenimini memleketinde, Mucur Cumhuriyet İlkokulu ve Kırşehir Ortaokulu’nda tamamladıktan sonra, Ankara’da Gazi Lisesi’nden mezun oldu (1950).
Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden Turgut ve Makbule Erbaş’ın kızı Gülderen Hanım’la evlendi (1952). Ankara’da yedek subaylık görevini tamamladıktan sonra (1954), Divan-ı Muhasebat’ta (Sayıştay) memuriyet hayatına başladı (1955). Aynı yıllarda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenimine devam etti.
Ailesinin isteği üzerine döndüğü Mucur’da bir süre babasının fırınını çalıştırdı. 1964’de siyaset alanında görev üstlenmeye başlayarak Millet Partisi’nden Kırşehir İl Genel Meclisi üyesi seçildi. Bağımsız aday olarak katıldığı 1968 yerel seçimlerinde %39,42 oy oranıyla Mucur belediye Başkanı seçildi. İlk işi, yıllar önce yapılan ama raflarda unutulan imar planını hızla uygulamaya koymak oldu. İl Genel Meclisi üyeliği sırasında iyi ilişkiler kurduğu Kırşehir valisinin desteğini de alarak alt yapı çalışmalarını kısa sürede tamamladı: Kanalizasyon sisteminin kurulması, suyu evlere ulaştıran şebekelerin yapılması, yolların asfaltlanması, cadde, kaldırım, park işleri ve bütün bu çalışmaların gerektirdiği önemli çapta istimlak çalışmaları başarıldı.
Mucur’un alt yapı sorunlarına bugün hala takdirle anılan köklü çözümler getirdiği ve boyundan ötürü “Küçük Reis” sevgi ifadesiyle anılır olduğu bu ilk başkanlık döneminden sonra yine bağımsız aday olarak katıldığı 1973 yerel seçimlerini de %52,98’lik oy oranıyla kazandı. Bu dönemde de Mucur’un çehresini değiştiren imar çalışmalarını, belediyeye sonraki yıllarda da gelir getirecek yatırımları, Türkiye’de o zamanlar henüz yaygın olmayan sosyal konut uygulamalarını gerçekleştirdi. Keşfinden sonra, Mucur’da “in” tabir edilen mağaraların içindeki toprağı iki ay boyunca çuvallarla taşıtıp temizleterek, dehlizler boyunca elektrik çektirip aydınlatarak meydana çıkardığı yeraltı şehrini, inceleme ve onay için davet ettiği Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Yerin altında yürütülen bu çalışmanın yanı sıra aynı zamanlarda, yerin üstünde de bir ağaçlandırma çalışması başarıldı: Biri Mucur’un girişinde, bir diğeri de çıkışında yer alan, kimi geceler kendi elleriyle sulayarak yetiştirdiği iki çamlık, memleketine olan sevgisinin o günlerden günümüze kalan tanıklarıdır.
Üçüncü kez aday olduğu 1977 yerel seçimlerini az oy farkıyla kaybederek Ankara’ya döndü. Bir süre İller Bankası’nda çalıştıktan sonra memuriyet hayatını İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünde sürdürerek 1988 yılında emekli oldu.
Üç kız ve bir erkek çocuğundan üç torun sahibi olan Ali Rıza Şanal; bütün köylerini tanıdığı, kelimenin tam anlamıyla havasına-suyuna, bağına-bahçesine, çiçeğine-böceğine ve elbette insanına tutkun yaşadığı Mucur’da toprağa verilmiştir.
Kaynaklar:
Kırşehir’de 1968 Türkiye yerel seçimleri, https://tr.wikipedia.org/wiki
Kırşehir’de 1973 Türkiye yerel seçimleri, https://tr.wikipedia.org/wiki
Dilbilimci Prof. Dr. Gülnihal Gülmez (emekli), Türkiye Kalkınma Bankası uzmanı Gülnur Şanal (merhum), şehir ve bölge plancısı Gülşen Şanal, Piyade Albay Teoman Şanal (emekli).
18.12.1925 tarihinde Mucur’da doğmuştur.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1947 yılında mezun olmuştur. Ankara ve Kırşehir hakim adayı olarak 1947 yılında göreve başlamış daha sonra, Kahta Sorgu Hakimi, Göksu Hakim Yardımcısı, Kızılcahamam Arazi ve Kadastro Hakimi, Adliye Müfettişi, Burdur Hakimi, Altındağ Hakimi, Yüksek Hakimler Kurulu Birinci Bölüm Üyesi, Altındağ Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapmıştır.
24.12.1973 tarihinde Danıştay Üyesi seçilmiş, Danıştay Tasnif ve Yayın Bürosu Başkanlığı, Danıştay Genel Sekreterliği, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği, Yüksek Seçim Kurulu Üyeliği ve Başkanvekilliği, Danıştay Altıncı Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 07.02.1990 tarihinde Danıştay Başkanlığına seçilmiş, 18.12.1990 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılmıştır.