Seyfe Gölü, Mucur’a yaklaşık 16 km uzaklıkta bulunan tuzlu bir göldür. Seyfe gölü bir kuş cennetidir. Göl, su kuşlarının beslenme, üreme ve konaklama alanı olarak dünyaca kabul edilen bir öneme sahiptir. Seyfe Gölü, Orta Anadolu’da turizmin en yoğun olduğu bölge olan Kapadokya’ya çok yakındır. Seyfe Gölü'nün batısında Seyfe ve Gümüşkümbet, doğusunda Kızıldağ ve Karaarkaç, kuzeyinde Malya Düç, güneyinde Yazıkınık ve Budak köyleri bulunmaktadır. Göle açılan herhangi bir akarsu olmayıp, kaynağını tamamen yeraltı sularından alır. Seyfe gölü denizden 1080 metre yüksekliktedir. Derinliği, içeriye doğru ilerledikçe 4-5 metre, en derin noktada ise 10-12 metre arasındadır. Uzunluğu 10 km, genişliği 5 km, çevresi 26 ise km uzunluğundadır. Seyfe Gölünün gerçek alanı 15 km² büyüklüğünde olup bu milli değer yeraltı sularının hatalı kullanımı ve gölün tuz üretimi amacıyla kullanılması nedeniyle son zamanlarda kuruma noktasına gelmiştir. Kuraklığın devamı halinde çok sayıda kuş türünün göç yolu üzerindeki bu bölgeye bir daha uğramayacağı endişesi vardır. Göl sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmaktadır.
Dünyanın en büyük flamingo topluluklarından biri Seyfe’de bulunur. Bunların sayılarının 300.000 civarında olduğu tahmin ediliyor. Mucur’un simgesi olan bu flamingolar Seyfe Gölünün korunması konusundaki eksiklikler ve hatalar nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Flamingoların yanı sıra sonbahar aylarında binlerce ördek Seyfe Gölüne akın eder ve burada konaklarlar. Seyfe Gölü leyleklerin de göçleri esnasında konakladığı bir mekandır. Bölgede toplam olarak 500.000-600.000 civarında kuş bir arada yaşamaktadır. Bunların arasında pelikanlar, balıkçıllar, kazlar, sumrular, yağmurcunlar, çamurcunlar, kılıç gagalar, bababanlar ve martılar bulunur. İlkbaharda aylarında da gölün doğusundaki adacıklarda bu kuşlar başta olmak üzere çeşitli türlerden binlerce kuş yuva yaparlar. Seyfe Gölü tüm bu özellikleriyle yerli ve yabancı birçok kuş bilimcilerinin ve çevrecilerin dikkatini çekmektedir. Toy ve turna gibi büyük kuşlar da Malya Devlet Üretme Çiftliği alanında barınmaktadır.
Bu gölde 50 ayrı kuş türü kuluçkaya yatar. Bunun dışında gene nesilleri tehdit altına olan 182 kuş türüne ev sahipliği yapar. Yaklaşık 25 kuş türü de göç sırasında Seyfe Gölüne uğramaktadır. İnsan hariç yeryüzündeki tüm hayvan türleri sadece aç oldukları zaman avlanırlar. Diğer zamanlarda doğaya ve tüm diğer canlılara karşı saygılıdırlar. Avcılık ilkel toplumlar zamanında insanın karnını doyurmak için yaptığı zorunlu bir uğraştı. Değişen dünyada, spor adı altında, üstelik eşit olmayan koşullarda zevk için hayvanların katledilmesi ise kabul edilemez bir durumdur. Hayvanların da bu gök kubbenin altında en az insanlar kadar yaşamaya hakları vardır. Onlar eko sistemin önemli parçalarıdır. Eksiklileri halinde yeryüzünde dengeli bir yaşamın olması olanaksızdır. Eko çevrenin bozulması dünya için büyük bir felaket anlamına gelir. Seyfe gölünde avcılar tarafından vurulan bu kuşların nesillerinin azalmaması için önlemler alınmaya başlanmıştır. Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle kuşlar koruma altına alınmıştır. Ancak, insanlarımızın da bu konuda duyarlı olmaları şarttır. Bu masum hayvanların katledilmesi ilçemizin saygınlığını ve turistik değerini önemli ölçüde zedelemektedir. Seyfe Gölü milli park alanı haline getirilmiştir ve birinci derecede sit alanı olarak ilan edilmiştir.
Seyfe Köyü yakınlarında bulunan höyük buraya gelen misafirlerin gölü izlemesi için en güzel noktadır. Bu köyde göl kenarına kadar ulaşıp gölün ve flamingoların güzelliğini seyretmek mümkündür. Göl kenarında bir de gözlem evi bulunmaktadır. Yaz ayları flamingoları izlemek için en ideal zamandır.