Su ile temas ettiğinde eriyen kireçtaşlarının üzerlerindeki yükü̈ taşıyamayarak çökmesi sonucunda oluşan, çeşitli büyüklükteki, dairemsi, yer yer tabanında göl bulunan doğal çukurluklara obruk adı verilmektedir. Obruklar yer kürenin kara delikleridir. Mucur Obruğu bulunduğu yörede başka bir örneği olmaması, oluştuğu sahanın jeolojik yapısı ve içinde göl olması ile dikkati çekmektedir. Kırlangıç Tepe'nin güney yamaçlarında yer alan Obruk Mucur’a 13 km. mesafededir. Mucur Obruğu’nun hemen güneyinde kurulmuş olan Obruk Köyü adını bu obruktan almıştır Kırşehir-Kayseri yolu üzerinde, Nevşehir-Hacıbektaş ayrımından hemen sonra Obruk köyü yol ayrımına gelinir.
Mucur Obruğu 50 m derinlik ve 400–450 m genişliğe sahiptir. Obruğun ağzının yüksekliği kuzeyde 1240 m, güneyde 1210 m'dir. Derinlik kuzeyde 70 m, güneyde 40 m'dir. Göl yüzeyinin yüksekliği 1169 m'dir. Bulunduğu bölgenin tarihi özellikleri obruğa ayrı bir önem kazandırır. Dairemsi bir görünüşe sahip olan Mucur Obruğu’nun tabanında yazları da su barındıran daimi bir göl bulunmaktadır. Bu gölün etrafı adeta sağlam kayalardan örülmüş duvarlarla çevrili gibidir. Obruğun dik yamaçlarının içeresinde yörede in adı verilen mağaralar bulunur. Boztepe yamaçlarından gelen iki küçük dere obruk içindeki göle dökülmektedir. Mucur Obruğu’nun yeraltı su kaynaklarından da beslendiği düşünülmektedir. Bu kaynakların Seyfe gölü ile bir bağlantısı yoktur. Gölde aynalı sazan balığı bulunur ancak balık tutulmamaktadır.
Bulunduğu konum açsından Mucur Obruğu turizm için çok uygun bir noktadadır. Mucur Obruğu’nun Kırşehir-Kayseri Karayolu’na sadece 1300 m mesafede yer alması ve turizm açısından Seyfe Gölü, Mucur Yedi Katlı Yeraltı Şehri, Hacıbektaş, Kapodokya Yöresi, Erciyes Dağı ve Sultan Sazlığı ile aynı güzergâh üzerinde bulunması bu alana yapılacak olan kısa süreli tur ziyaretlerine elverişli bir ortam yaratmaktadır. Turistik amaçlı bu turlar Mucur ekonomisini olumlu yönde etkileyecektir. Bir doğa harikası olan Obruk Gölünün tanıtılarak, turizme kazandırılması da şehirlere olan göçler sonucunda nüfusu gittikçe azalmakta olan Obruk Köyü’ne önemli ekonomik ve sosyal katkılar sağlayacaktır. 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Obruk Gölü Mucur’a ait doğal anıtlardan sadece bir tanesidir.